Kasvukyvytön Suomi teki kokeneista teknologiayritysjohtajista kasvua vauhdittavia yrittäjiä

Kasvua asiakkailleen lupaava HTGP kasvoi itse vuodessa nollasta neljään miljoonaan euroon

”Monen suomalaisen yrityksen ongelmana on kasvu. Kun ei uskalleta investoida, pysytään paikoillaan”, sanoo HTGP:n toimitusjohtaja Petri Toljamo.

Toljamo on nähnyt kansainvälisellä johtajaurallaan paljon menetettyjä mahdollisuuksia ja liiallisen varovaisuuden tahmeuttamaa etenemistä. Hän mukaansa monet suomalaisyritykset eivät tiedä, miten kasvua hallitaan – se näyttäytyy ennen kaikkea riskinä.

HTGP:ssä yhdistyvät johtava strateginen kasvuosaaminen ja kasvupäätöksiä toteuttavat asiantuntijapalvelut. HTGP tekee itse kuten saarnaa ja kasvoi vuodessa nollasta neljään miljoonaan euroon. Konserniin liittyivät brändi- ja markkinointitoimisto Luova Työmaa Oy, HR-asiantuntija Notarec Oy ja yritysjuridiikassa palvelevan Smartiuksen teknologia- ja transaktiotiimi.

”HTGP hakee edelleen joukkoonsa uusia selkeää asiakaslisäarvoa tuottavia palveluyrityksiä. Tavoitteena on moninkertaistaa liikevaihto lähivuosina”, sanoo Petri Toljamo.

Petri Toljamo

Uudenlainen palvelukonserni

Toljamo kuvaa HTGP:tä uudenlaiseksi konseptiksi ja palvelukonserniksi, johon on koottu yhteen liikkeenjohdon tarvitsemat ratkaisut ja palvelut. Asiakkaiden kasvun ja päätöksenteon tueksi tuodaan syvä teknologian ymmärrys, jolla luodaan merkittävää kilpailuetua.

”Meillä on oma teknologiajohtaja sekä tekoäly- ja digitalisaatiotiimi. Moni palveluyhtiö kehittää näitä asioita jonkun avustamana: meidän maailmanluokan asiantuntijamme tuovat teknologia-avusteisuuden liikkeenjohdon palveluun”, Toljamo sanoo.

HTGP on yritysten kasvun kumppani, joka toimii siellä, missä ihmiset kohtaavat teknologiaa. Symbion teknologiajohtajan tehtävästä HTGP:n teknologiajohtajaksi siirtynyt Jarkko Kemppainen on urallaan työstänyt asiakasyrityksille globaaleja palveluja ja ratkaisuja ja huomannut, että teknologian lisäksi tarvitaan paljon muutakin.

”Teknologia yksin ei ole hopealuoti liiketoiminnan laajoihin ongelmiin. Tarvitaan koko liiketoiminnan, teknologian ja palvelun kehittämistä. Piilaaksossa opin, että kun bisnes, teknologia ja empaattiset ihmiseen vetoavat arvot ovat tasapainossa, asiakkaalle syntyy merkittävää lisäarvoa.”

Jarkko Kemppainen

 

Tekoälystä helposti lähestyttävää

Petri Toljamo on kerännyt meriittejä johtotehtävissä tunnetuissa teknologiayrityksissä. Kokemukset esimerkiksi Keysight Technologiesin, Aniten ja Bittiumin kaltaisissa isoissa yrityksissä kertovat, että tekoälyn soveltaminen on välttämätöntä, jotta kilpailuetua saadaan tuotettua paitsi tuotteisiin myös liiketoimintaan.

Toljamon ja Kemppaisen mukaan moni asiakas kokee yrityksen hallituksen tai muun johdon luomaa painetta digin ja tekoälyn haltuunottoon. Avainsana on ymmärrys: kuinka tekoälyn mahdollisuudet saadaan konkreettisesti hyödyttämään liiketoimintaa?

”Teknologia on olennainen osa meidän olemustamme ja tuomme sillä tehokkuutta toimintoihin. Mutta se valjastetaan asiakkaan hyötykäyttöön sen sijaan, että kehitetään teknologiaa sen itsensä takia”, sanoo Toljamo.

”Tärkeintä on valita ja soveltaa kulloinkin järkevintä teknologiaa eikä mennä hype edellä. Kun ratkaisu on tekoäly, teemme siitä helposti lähestyttävää”, Kemppainen täydentää.

Suomi on taantumassa, ja yritysten kasvuinnokkuudessa on parantamisen varaa. Uskalluksen puute saa yrityksen johdon ja omistajat painamaan jarrua kasvulle – käsillä on siis viiden tähden tilaisuus keskittyä kasvuun, kansainvälistymiseen ja teknologian
hyödyntämiseen kilpailutekijänä, sanoo Toljamo.

”Muutos on mahdollisuus, ja nyt on hyvä aika luoda uutta perustaa tulevalle kasvulle. Tässä tilanteessa me investoimme uuden luomiseen ja pelaamme markkinoilla pitkäjänteisesti”, sanovat Toljamo ja Kemppainen.

Petri Toljamo ja Jarkko Kemppainen

– –

Notarec Oy on modernin rekrytoinnin, HR:n ja valmennusten luottokumppani. Autamme kasvutahtoisia yrityksiä menestymään erinomaisen, inhimillisen HR-johtamisen avulla. Olemme nähneet, että monet yritysten kasvukivuista liittyvät HR-kysymyksiin: rekrytointeihin, organisaatioon, ihmisten johtamiseen. Olemme nähneet, että HR ei ole pelkkää ruusunpunaa. Jokainen kasvuyritys tarvitsee monipuolisesti osaavan HR-kumppanin, joka varmistaa edellytykset kasvuun eikä pelkää kiperiäkään tilanteita. Referenssejämme mm. Haltian, Junnikkala, iLOQ, Talenom, Profilence, Gapps, SOK. notarec.fi

Luova Työmaa Oy yhdistää dynaamisen joukon luovia suunnittelijoita, taitavia tarinallistajia ja innovatiivisia liiketoiminnan kehittäjiä. Me uskomme, että mukaansatempaava kerronta yhdistettynä poikkeukselliseen suunnitteluun tekevät todellisen eron asiakkaamme eduksi. Palveluihimme kuuluu strategia, digitaaliset ratkaisut ja palvelut, viestintä, UI/UX, digitaalinen markkinointi ja analytiikka. Laaja portfoliomme on täynnä menestystarinoita, jotka osoittavat asiantuntemuksemme asiakasyritysten, tuotteiden ja palveluiden nostamisessa uudelle tasolle. tyomaa.com