Kestävyys osaksi kasvusuunnitelmiasi
Näkemykset | 22 syyskuun 2024
Minulta pyydettiin äskettäin luennoimaan MBA-opiskelijoille yrityshallinnosta ja kestävyydestä. Olen pitänyt 15 vuoden ajan luentoja yrityshallinnosta ja johtanut pääomasijoitusrahastoa Butterfly Ventures, joka sijoittui institutionaalisten sijoittajien mukaan parhaaksi suomalaiseksi vaihtoehtoiseksi rahastonhoitajaksi kestävyydessä, joten päätin jakaa kokemuksiani opiskelijoiden kanssa ja kirjoittaa myös tämän blogin.
Yrityshallinto tarkoittaa omistajien ja johtajien etujen yhteensovittamista ja mahdollistavien rakenteiden rakentamista sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteena on yleensä kasvattaa yritystä. Yrityshallintotekniikat, kuten tiedon jakaminen, kokousten pitäminen ja päätöksenteko-matriisit, päätökset ja pöytäkirjat, ovat vain tukemaan tätä tavoitetta.
Kestävyys sen sijaan on vaikea määritellä ja mitata. Koska yritykset ja yhteiskunnat yleisesti ovat kohdanneet kriisejä toisensa jälkeen, kestävyys on saanut vähemmän huomiota viime aikoina. Jos omistajat ja johtajat eivät pysty ymmärtämään ja mittaamaan kestävyyttä selkeästi, sitä ei integroida liiketoimintaansa.
Miksi kestävyys?
Amadeus Capital Partnersin Anne Glover esitti retorisen kysymyksen Invest Europen Venture Capital -foorumissa: “Pitäisikö meidän palata investoimaan vain mobiilipeleihin vai yrittää tehdä jotain vaikuttavampaa?”.
Melkein kaikki yritykset saavat sijoittajia elinkaarensa aikana, ja monet sijoittajat todella tarkkailevat niiden kohdeyritysten kestävyyttä, kuten Anne korosti. Sijoittajat, jotka sijoittavat kypsiin yrityksiin, hylkäävät portfolioyhtiöt, ETF:t ja muut välineet, jotka eivät täytä kestävyysvaatimuksia. Myös sääntelyviranomaiset ohjaavat sijoittajia kohti kestävyyttä, mutta jotkut sijoittajat ovat yhä huolissaan siitä, että he voivat menettää lupaavia sijoitusmahdollisuuksia, jos keskittyvät kestävyyteen.
Ne yritykset, jotka eivät tarvitse sijoittajia, saavat saman vaatimuksen ja paineen asiakkailtaan. Nopein tapa menettää yrityksen maine asiakkaiden silmissä on vahingoittaa luontoa tai väärinkäyttää ihmisiä.
Kestävyys tulee olemaan yhtä tärkeä mittari yritysten kehitykselle kuin taloudellisten mittareiden mittaaminen on tänään. Yritysten on pystyttävä tarjoamaan perustiedot taloudesta heti alusta lähtien, ja hyväksymme, että taloudellisten tietojen tarkkuus ja yksityiskohtaisuus lisääntyy yrityksen kasvaessa. Sama kehitys tapahtuu myös kestävyydessä, vaikka rakenne ei ole vielä yhtä kehittynyt kuin talouden mittaamisessa. Sijoittajille, jotka yhä epäröivät kestävyyttä, suosittelen perehtymistä aiheeseen tarkemmin, jotta näkevät kaikki erinomaiset työkalut ja rakenteet, joita jo käytetään sijoituskohteiden kestävyyden arvioinnissa.
Kuinka integroida kasvu ja kestävyys?
Kasvuyrityksillä on paljon tehtävää, ja eri kasvuasteilla on tärkeää keskittyä sen hetkisiin kehitysvaiheisiin. Neuvoni varhaisvaiheen portfolioyritystemme perustajille ja johtajille on keskittyä tarjooman viimeistelyyn niin, että saadaan ensimmäiset käyttäjät ja aletaan oppia käyttäjäpalautteesta. Samalla sijoittajina voimme auttaa yrityksiä rakentamaan mahdollistavat yrityshallintorakenteet vähitellen liiketoiminnan kasvaessa ja samalla tukea kestävyyden integrointia liiketoimintaan ja hallintoon.
Jotta kestävyys voidaan mitata, on ensin määriteltävä, mitkä kestävyystekijät vaikuttavat ja ovat yrityksen liiketoiminnan vaikutuksen kohteena. Vaikka jotkut yritykset voivat suoraan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, toiset voivat vaikuttaa enemmän ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Bill Gatesin loistava kirja – How to Avoid a Climate Disaster – auttaa jäsentämään ajatuksia erityisesti ilmaston suhteen. Esimerkiksi rakennus- ja valmistusteollisuus luo paljon suuremman määrän päästöjä kuin liikenne.
Butterfly Venturesissa ja portfolioyrityksissämme käytämme Upright Model -mallia keston ja vaikutuksen määrittämiseen ja mittaamiseen rakenteellisella tavalla. Tämän rakenteen ja työkalun avulla mittaamme kestävyystekijöitä kaikista portfolioyhtiöistä ennen sijoitusta ja kerran vuodessa sen jälkeen.
Lisäksi aloitamme kestävyyden integrointitoimenpiteet heti ensimmäisen sijoituksen jälkeen ja pidämme tätä aihetta hallituksen vuosikokouksen agendalla. Kun varhaisvaiheen yritykset kasvavat, toivottavasti kestävyys on integroitu hallintoon eikä ”liimattu päälle”.
Koska me kaikki haluamme paremman tulevaisuuden seuraaville sukupolville, meidän täytyy tuoda kestävyys takaisin keskiöön. Päivitä ajatuksiasi ja aloita pienestä. Jos ei me, niin kuka?
-Ville Heikkinen-
Kirjoittaja on Butterfly Venturesin perustajakumppani ja HT Growth Partnersin neuvonantaja